Ze hoort en leest precies overal dat ze haar gedachten moet leren uitschakelen om gelukkig te worden. Dat ze ‘uit haar hoofd moet komen’. Minder piekeren. Maar HOE moet dat dan, vraagt ze? Deze vraag kreeg ik van een volger van onze Facebookpagina.

Ik ga er graag op in, want het is één van mijn stokpaardjes. Ik train mijn klanten sowieso in het observeren en onderzoeken van hun gedachten, want wat we denken, bepaalt hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Wat we denken, bepaalt met andere woorden hoe ons leven eruit ziet.

Ik geef je eerst wat achtergrondinformatie en op het einde van deze blog krijg je 3 haalbare, eenvoudige en concrete tips om uit je hoofd te komen!

We denken dat denken belangrijker is dan voelen

In onze maatschappij is denken superieur aan voelen. Wat we denken vinden we belangrijker dan wat we voelen. We leren heel erg te beslissen met ons verstand en ons gevoel niet te serieus te nemen …

Ik heb ondertussen echter geleerd dat ik niet alles moet geloven wat mijn hoofd me wijsmaakt. De overtuigingen die we als kind hebben geïnstalleerd, hebben we vaak klakkeloos overgenomen van onze ouders, leerkrachten en andere opvoeders. Wat zij geloofden, geloofden wij ook. Als kind heb je namelijk geen referentiekader, je neemt alles over. Ga maar eens na hoe erg je op je ouders begint te gelijken (ook al heb je misschien gezworen dat je niet zou worden als zij ;-))

Ken je het mopje over de worst? Ik vertel het heel vaak tijdens mijn lezingen en trainingen. ‘Marieke eet worst. Ze vraagt aan haar mama waarom die altijd de eindjes van de worst afsnijdt. Mama haalt haar schouders op en zegt dat ze het niet weet, maar dat haar mama dat ook altijd deed. Als Marieke de volgende zondag aan haar oma vraagt waarom die altijd de eindjes van de worsten afsneed, haalt ook oma haar schouders op. Ze heeft geen idee, maar vertelt dat haar mama dat ook altijd deed. Marieke gaat haar overgrootmoeder opzoeken om aan haar de vraag te stellen. Waarop overgrootmoeder in lachen uitbarst. Ze vraagt aan haar dochter en kleindochter waarom die nog altijd worsten bakken in een pan die te klein is …’

Dit illustreert hoe we onbewust alles overnemen van onze ouders. Zonder erbij stil te staan nemen we hun gewoontes, maar ook gedachten en overtuigingen over. In het mopje gaat het over iets heel onschuldigs, maar wat bijvoorbeeld met de gedachte ‘Een goede mama is er altijd voor haar kinderen’. Deze gedachte heeft er voor mij persoonlijk heel veel jaren voor gezorgd dat ik me schuldig voelde als ik iets voor mezelf deed of iets zonder de kinderen wilde doen. Ik voelde me dan simpelweg een slechte mama omdat ik niet voldeed aan de overtuiging dat een goede mama er altijd is voor haar kinderen…

Bij ons in het Westen is het denken belangrijker dan het voelen. Maar zoals mijn dochter zo mooi zei terwijl we onlangs aan het filosoferen waren: ‘Wat we in ons hartje voelen, dat klopt altijd. Wat we in ons hoofd denken, kan verkeerd zijn’ En zo is het dus echt. We hoeven onze gedachten niet te geloven 😉

Ons hoofd wil dat we onszelf bewijzen

Ons hoofd vindt dat we pas iets waard zijn als we onszelf kunnen bewijzen. Met een mooi diploma, een goede job, een groot huis, een geslaagd huwelijk, het ideale gewicht. Voor ons hoofd vindt is het nooit goed genoeg.

Als kind al moesten we ons continu bewijzen dat we goed genoeg waren, anders werd ons liefde ontzegd. We kregen pas liefde en erkenning van onze opvoeders als we deden wat zij van ons verwachtten. Dus zijn we ons als kind beginnen aanpassen. Onbewust. Om er toch maar bij te horen. Om niet afgewezen te worden. Want die pijn wilden we niet voelen.

Met als gevolg dat het steeds meer, beter, hoger, sneller, drukker moet. We gunnen onszelf niets zolang niet alle lijstjes afgewerkt zijn. We vinden onszelf niets waard zolang we niet alles bereikt hebben wat we onszelf opleggen. We vinden onszelf niet oké zolang we niet perfect zijn. Dus we blijven maar doorgaan en jagen. We blijven in die dagelijkse rush zitten zonder ons af te vragen waar we mee bezig zijn.

Probleem is dat we steeds verder verwijderd geraken van wie we diep vanbinnen zijn (onze waarden) en van waar we diep vanbinnen naar verlangen (onze behoeftes). Met als gevolg dat we onze waarden niet nastreven en onze behoeftes niet vervullen en een innerlijke leegte voelen. Die innerlijke leegte proberen we nog meer op te vullen met allerlei verslavingen als eten, drinken, roken, werken, sporten, shoppen enzovoort. Daar kunnen we ons dan weer schuldig over voelen. Of we vinden dat we geen karakter hebben en een slecht persoon zijn.

Ons hart weet de weg

Hoe geraken we daar nu uit? Hoe kunnen we nu uit ons hoofd komen?

Velen proberen het denken te stoppen. De gedachten uit te schakelen. Maar dat lukt niet. Denken doen we sowieso altijd! Wel kunnen we leren om onze gedachten te observeren en te onderzoeken door het vanbinnen stil te maken. Daardoor gaan we de stem van ons hart beter horen. We kunnen ook oefenen om meer en meer te VOELEN.

Waarom is het zo belangrijk om te voelen? Wel, in mijn ogen kan je alleen maar gelukkig worden als je je leven leidt op een manier die bij jou past! Om te ontdekken wat bij jou past, kan je alleen maar afgaan op je gevoel. Je kan het niet wéten, je moet het voélen. Diep vanbinnen. Als het goed voelt, dan past het bij jou. Als het goed voelt, word je er blij van. Als het goed voelt, dan krijg je energie.

Een tip tussendoor om weer te leren voelen: begin klein en concreet met te voelen wat bij jou past. Begin bijvoorbeeld met een kast op te ruimen volgens de Mari Kondo-methode. Neem je spullen vast en VOEL of ze nog bij je passen of niet. Al je spullen hebben namelijk een bepaalde energie en die kan je voelen. Durf je gevoel te volgen. Train dit. Dat zeiden ze vroeger altijd tegen mij op school: ‘Je eerste gedacht is altijd juist’. Ah ja!  Want je eerste gedacht is eigenlijk wat je gevoel je ingeeft… Maar let op… de gedachten zullen er snel zijn. Gedachten als ‘dit kan ik niet weg doen, dat heeft te veel geld gekost’. Of ‘waarom zou je dit nu weg doen, het is nog in prima staat’. Of bij kleren: ‘Ooit zal ik hier terug in passen, ik hou het beter nog even bij’. Herkenbaar?

Als je je gevoel op die manier oefent, ga je merken dat je dat op termijn ook voor grotere keuzes zal durven inzetten. Zoals bij het kopen van een huis, het kiezen van een job enzovoort.

Durf in vertrouwen te gaan. Durf te vertrouwen op je gevoel. Door vertrouwen te hebben, leef je minder vanuit angst. Door vertrouwen te hebben, durf je de controle los te laten. Heel bevrijdend is dat!

Drie tips om de stem van ons hart beter te horen

TIP 1: MAAK HET STIL VANBINNEN

Om contact te maken met wie je écht bent, is het absoluut noodzakelijk om het stil te maken vanbinnen. Om in het hier en nu te zijn, zoals ze dat zo mooi zeggen. We zijn met onze gedachten namelijk altijd ofwel in het verleden ofwel in de toekomst, maar zelden in het nu. Als we aan iets denken uit het verleden, roept dat vaak gevoelens van spijt of schuld op. Had ik maar iets anders gezegd of gedaan. Geeft niet bepaald een goed gevoel. Als we aan de toekomst denken, zijn we ons vaak zorgen aan het maken of zijn we aan het piekeren, hetgeen angst en stress oplevert. Wat als …

 

“Als je de weg kwijt bent, wees dan stil.

Er is iets in jou dat weet in welke richting je moet gaan.”

 

Hoe kan je oefenen om vaker in het moment te zijn? Ik oefen dat door regelmatig te stoppen met wat ik bezig ben en dan 3x heel bewust diep in en uit te ademen. Even op de pauzeknop drukken en uit de rush stappen. Ook de antipiekeroefening helpt me heel erg hierbij. Er zijn ook een heleboel goede apps om te leren mediteren. Je zou een mindfulness-cursus kunnen volgen. Soit. Het belangrijkste is dat je iets probeert en voelt of het jouw ding is. Is dat niet het geval, probeer dan iets anders tot je iets gevonden hebt dat echt bij jou past!

 

TIP 2: DOE ELKE DAG IETS WAAR JE VAN HOUDT

Wat nog heel helpend is om vaker in het hier en nu te zijn, is bezig zijn met waar je écht van houdt. Zoek uit waar jij van in flow geraakt. Bij welke activiteiten vergeet je de tijd? Dansen? Kleuren? Zingen? Maakt niet uit wat het is. Doe elke dag iets waarbij je de tijd vergeet. Op die momenten leef je niet in het verleden en in de toekomst. Op die momenten ben je gewoon aanwezig in het nu. Je gaat merken dat het enorm veel vreugde en energie oplevert.

Wat heel verhelderend kan werken is, elke dag een lijstje te maken met 5 dingen waar je van houdt. Doe dat eens een tijdlang, zonder te herlezen wat je de dagen ervoor opschreef. Automatisch ga je je meer focussen op de dingen waar je van houdt. En wat je aandacht geeft … groeit!

 

TIP 3: NIET INVULLEN VOOR EEN ANDER (NIVEA)

Je gedachten onderzoeken is een spier die je kan trainen. Bij alles wat er gebeurt in je leven, produceer je onwillekeurig een gedachte. Je hoofd plakt er een oordeel op (het vindt iets goed of slecht) en dat geeft jou dan een goed of slecht gevoel.

 

“Het is niet de gebeurtenis die je ongelukkig maakt,

maar de gedachte over die gebeurtenis”

 

Een voorbeeld. Je wandelt over het voetpad. Aan de overkant zie je een bekende en die loopt jou straal voorbij zonder je te groeten. Automatisch produceer jij hierbij gedachten als ‘Heb ik iets misdaan?’ of ‘Ben ik niet meer goed genoeg’ of ‘Amai wat een onbeleefderik’. Dit zijn gedachten die je niet bepaald een goed gevoel geven. Dit is iets wat ons hoofd automatisch doet. Maar er is goed nieuws! Je kan jezelf trainen om in plaats van niet-helpende gedachten helpende gedachten te produceren! In deze situatie kan je jezelf verplichten om drie redenen te verzinnen waarom deze bekende geen gedag zegt. Misschien heeft hij zijn bril niet op? Misschien is hij in gedachten verzonken? Misschien heeft hij net te horen gekregen dat zijn vrouw verongelukt is? Je gevoel zal sowieso anders zijn als je dit soort gedachten denkt. Just try it!

Alsjeblief! Dit waren mijn drie tips. Maar hey, lieve lezer, het is wel een kwestie van DOEN. Proberen. In de ervaring gaan. Het is een kwestie van oefenen. Stap voor stap je hoofd en je hart laten samenwerken in plaats van je hoofd alles te laten controleren. En je zal zien dat er heel wat gaat bewegen in je leven. I promise!

Enkel deze blog lezen en bij jezelf denken ‘Ah ja dat is waar’ gaat je niets opleveren, sorry. Het lijken belachelijk eenvoudige oefeningen, maar ze werken echt wel.

Ik wens je hier zó veel succes mee … en nog een laatste tip: gun jezelf je proces! Het mág eens niet lukken. Het mág eens allemaal tegenzitten. Dat overkomt echt iedereen. Het overkomt mij óók. Dan begin je toch gewoon opnieuw? Geef jezelf elke dag opnieuw een kans… dat is zó waardevol!

Meer weten over mindset en hoe dit te integreren in je leven? Download de gratis mini online-cursus onderaan deze pagina en ga meteen aan de slag of like onze Facebookpagina en krijg wekelijks tips en inspirerende verhalen uit mijn leven.

Fijne dag verder!

 

Pin It on Pinterest